Lieldienu tirdziņā Siguldā
Izstādē Māja I 2016 Ķīpsalā
Esam gandarīti par lielo interesi un labajām atsauksmēm par mūsu produktiem!
Ziemassvētku tirdziņā Doma laukumā
Happy Halloween!
Dizaina izstādē DIZAINA SALA 2015 Ķīpsalā
Līgo tirdziņā Ķekavā 2015
Lustīgus svētkus un siltuma pilnu vasaru!
Stādu parāde 2015 Siguldā
Lieldienu Tirdziņā Siguldā
Priecīgas Lieldienas
Klausījosi, brīnījosi, kas aiz kalna gavilēja:
Lieldieniņa braukšus brauca, asnus veda vezumā!
Nāc
nākdama, Liela diena, visi
bērni tevis gaida,
Visi bērni tevis gaida, aiz vārtiem sasēduši.
Izstādē Māja I 2015 Ķīpsalā
“Māja I” ir lielākais būvniecības nozares notikums Latvijā, kurā tradicionāli piedalās nozīmīgākie, konkurētspējīgākie ražotāji un tirgotāji. Izstādi apmeklē profesionāļi no Baltijas reģiona un visas Eiropas.
Netipiski uz grila vai ugunskura pagatavojami ēdieni
Ir tādi latviešiem klasiski grilēšanas paradumi - šašliks, desiņas un varbūt dažkārt kādi dārzeņi. Patiesībā gan variācijas, ko un kā grilēt ir ievērojami plašākas. Uz grila var tapt arī dažādi kārumi, saldie ēdieni, veģetāri un aromātiski ēdieni. Vasarā ir jāgrilē. Jo dažādāk, jo labāk!
1. Grilēti
augļi. Lai
piešķirtu sezonas augļiem citu smaržu un garšu, tos var apcept dziestošā
ugunskurā. Te noder āboli, bumbieri, banāni, persiki, aprikozes, plūmes,
apelsīni, ananasi, u.c. augļi.
Karamelizēti āboli iegūstami, stingrus ābolus uzverot uz iesma un
novietojot ļoti tuvu ugunij. Kad miza piebriest un sāk lobīties (apmēram pēc 8
minūtēm), ābolus apviļā cukurā un turpina cept, kamēr cukurs izkūst un augļi
pārklājas ar karamelizētu kārtiņu.
Grilēts ābolu deserts pagatavojams, ja āboliem izgriež serdi un
vidiņu pilda ar cukuru, kanēli, gabaliņu vaniļas pāksts, sviesta piciņu,
rozīnēm, rūpīgi ietin pietiekami lielā folija loksnē. Cep uz grila, vienu reizi
apgrozot, 40-50 minūtes vai līdz brīdim, kad āboli šķiet mīksti. Ābolus var
likt tieši pelnos - tad tos ietin divās folija loksnēs.
Grilēti bumbieri gatavojami līdzīgi. Bumbieriem rūpīgi izdobj vidu
(sākot no pamatnes) un pilda ar masu, kas pagatavota no 50 g maltu mandeļu, 2
ēdamkarotēm cukura, 1 ēdamkarotes sviesta un stingri saputota liela olu
dzeltenuma. Katru bumbiera pusīti rūpīgi ietin folijā un cep uz karsta grila,
vienu reizi apgrozot, apmēram 30 minūtes vai līdz brīdim, kad augļi mīksti.
Grilētu banānus var labi izcept to mizās. Kreoliešu veids - banānus
iešķeļ un mīkstumā iespiež 1 tējkaroti cukura, 1 tējkaroti ruma un šķipsniņu
kanēļa. Cep uz grila, vienu reizi apgrozot, 10 minūtes.
Grilēti apelsīni arī gatavojami folijā. Nomizo lielus apelsīnus,
sagriež šķēlēs un atkal izveido veselu apelsīnu. Uzkaisa nedaudz brūno cukuru
un kanēli un aprasina ar rumu, rūpīgi ietin divās folija kārtas, un cep 10-15
minūtes.
Iesmi ar dažādiem augļiem. Uz iesmiem pārmaiņus uzver dažādus augļu
gabaliņus: 1/4 persika, 1/2 aprikozes, 2-3 cm biezas negatavu banānu ripiņas,
ananasu gabaliņus, apelsīnu daiviņas, ābolu un bumbieru šķēles (apslaka ar
citrona sulu, lai nepaliek tumšas), plūmes. Cep uz vidējas liesmas, bieži
apgrozot, 5-10 minūtes. Uzkaisa cukuru un cep, kamēr augļi pārklājas ar
caurspīdīgu izkusuša cukura kārtiņu.
2. Zefīrs uz
iesma. Veikalos
nopērkami speciāli zefīri (marshmellows), kurus sprauž uz iesma un īsu
brīdi (līdz brūnumam) cep uz uguns. Ļoti labs veids, kā pavadīt laiku pie
ugunskura un panašķēties.
3. Kūka uz grila. Pannā liek drupenu mīklu (vienādās proporcijās
cukurs, milti un sviests), virs tās ābolus, rabarberus vai ogas un cep uz
uguns. Kad apakša brūna, pārmet otrā pannā tā, lai brūnā puse paliktu uz augšu.
4. Grauzdēta maize. To apbrūnina uz grila, pārklāj ar garšaugu
sviestu. Lieliska piedeva gaļas un dārzeņu ēdieniem brīvā dabā.
5. Grilēts siers. Sieru cienītāji novērtēs grilētu kamambēra sieru
ar, piemēram, lāceņu ievārījumu. Lai siers nepiedegtu, zem tā vēlams klāt
folliju. Ja gadās būt vīnogu plantācijas tuvumā, labi kūstoša siera
šķēles (Grijeras, Ementāles, Bel Paese, Čederas, Fontina) var
tīt katru 4-5 vīnogu lapās. Tīteņus cep uz nelielas liesmas, kamēr siers ir
izkusis un uzsūcis lapu izteikto garšu.
6. Dārzeņi uz iesma. Veģetārs šašliku aizstājējs ir dažādi dārzeņi,
ko sprauž uz iesma. Gatavi īpaši labi garšos ar kādu mērcīti vai apkaisīti ar
zaļumiem.
7. Pildīti dārzeņi. Tie aizņem ilgāku laiku gatavošanai. Visbiežāk
pildīšanai izmanto tomātus, cukini, baklažānus, papriku, kabačus un klasiskākais
pildījuma variants ir maltā gaļa ar garšvielām un/vai sieru.
8. Grilētas jūras veltes. Uz grila vērts likt tikai lielas,
gaļīgas garneles. Vislabākais tās neizlobīt, bet izlobītās pusstundu paturēt
marinādē (olīveļļa, citronu sula, dažas ķiploka daiviņas, sāls, pipari,
pētersīļi).
9. Kotletes ar dūmu garšu. Klasisko kotlešu masu var papildināt ar
sieru, dārzeņiem vai sēnēm pildījumā un cept uz oglēm no abām pusēm. Šādas
kotletes labi izmantojamas arī hamburgeru pagatavošanai dārza svētkos.
10. Pildītas sēnes. Sēnēm nogriež kātiņus, tukšajā vidiņā pilda
sieru vai dārzeņus. Ēd siltas vai atdzisušas.
11. Kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu. Dažādos veidos uz grila var
pagatavot kartupeļus, piemēram, sagriežot tos ripiņās, iemarinējot eļļas un garšvielu
maisījumā un sadurot uz iesma, cepot. Vai iepriekš novārītus jaunos kartupeļus
apbrūninot uz grila, apslakot ar eļļu un garšvielām.
12. Apcepti
ķiploki. To garša ir
citāda nekā svaigiem ķiplokiem. Veselu ķiploka daiviņu cep pelnos 8-10 minūtes,
kamēr tā piebriest un miza sak plaisāt. Izlobītus un notīrītus ķiplokus nedaudz
apsāla.
13. Zupa uz ugunskura ir kā rituāls. Visiem kopā mizot dārzeņu,
griezt sastāvdaļas - tas garantē arī gardu rezultātu. Uz gunskura var izveidot
speciālu statīvu, uz kura kar katlu ar apaļu dibenu, bet var izlīdzēties arī ar
grila restītēm vai pamatni virs ugunskura, kur uzliek katlu. Uz ugunskura vārīt
var jebkuru zupu vai sautējumu.
Avots: Svetkulaiks.lv